De bonobo

14-03-2018

Algemeen

Latijnse naam: Pan paniscus = bedreigd

Men schat dat er nog tussen 29.500 en 50.000 bonobo's zijn op de aarde.

Ze leven in het Congobekken, in de Democratische Republiek Congo. Dat is een land in Afrika. Bonobo's leven meer bepaald net onder de 'bocht' van de Congo-rivier. Daar zijn ze te vinden in verschillende habitats. Een habitat is een leefgebied. Hun leefgebied is dus: in primaire bossen (=hoge bomen, dichte bossen), secundaire bossen (=minder dichte bossen door de omkappen van bomen door de mens), en ook wonen bonobo's bij waterlopen zoals een rivier of aan moerassen.

Bonobo's zijn slanker dan gewone chimpansees en hun schedel is kleiner en ronder. Hun aangezicht is plat en helemaal zwart. Ze hebben rode lippen, dunne oren en brede neusgaten. Hun onderste benen zijn langer en hun armen korter. Ze verplaatsen zich bij voorkeur op hun achterpoten en zijn meestal in de bomen te vinden. Het mannetje weegt gemiddeld 41 kg, het wijfje 37 kg.


Bedreigingen

De belangrijkste bedreigingen voor de bonobo zijn: de vernieling van zijn habitat (dus de vernieling van zijn woonplaats, zoals de bossen), de ongecontroleerde jacht en de illegale handel in wilde dieren.

Verder worden de bonobopopulaties ook bedreigd door de gevolgen van de burgeroorlogen. De verschillende families van bonobo's raken verspreid, en door de lage voortplantingssnelheid van de bonobo is de soort extra kwetsbaar. Ze krijgen dus niet zo veel kinderen.

Mensen jagen op bonobo's omwille van hun vlees maar zijn ook voor de traditionele geneeskunde, en zelfs 'magie'-praktijken.

De vernieling van de habitat van de bonobo hangt samen met de jacht. Om het hout uit de bosconcessies te vervoeren, leggen de houtbedrijven wegen aan tot diep in het bos, en maken zo de weg vrij voor stropers.


WWF projecten

WWF hield bij het oprichten van het Nationale Park Salonga in 1970. Dat park werd speciaal gemaakt om de bonobo's te beschermen.

Het WWF startte in 2004 in Afrika een bonobo-project op. Het doel was om de resterende bonobofamilies - die de jarenlange burgeroorlogen hadden overleefd - te bewaken en te beschermen. Dit project zorgt ervoor dat de mensen die in het Nationale Park werken goed materiaal hebben. Ook zijn er acties om de stroperij te bestrijden, zowel te voet als per boot. Zo wil het WWF de illegale jacht op bedreigde apensoorten stoppen.

WWF werkt ook mee aan de oprichting van nieuwe nationale parken om de bonobo te beschermen.

Juf Liesse ©2018
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin